Gratis døgnservice

Sølvkre

Sølvkre blir ca. 1 cm lange. Kroppsformen er langstrakt, sølvfarget og leddelt. Den er dråpeformet med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen. Sølvkre blir også kalt for Sølvfisk.

Del denne artikkelen med andre

Fuktig Kjøkken Kjeller Bad

Latinsk navn

Lepisma saccharina
Sølvkre

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Ring oss gratis på 800 83 002 eller gå til vår kontaktside.

I vanlig romtemperatur tar det Ca. 6 måneder før Sølvkre blir voksne. Som voksne kan de leve i 2-4 år. Sølvkre vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er de kjønnsmodne.

Trivselsområder

Sølvkre trives best på steder med høy luftfuktighet, og er mest vanlige i forbindelse med kjøkken og bad samt i kjellere med fuktige/varme rom. De er lyssky og ferdes rundt på leting etter mat om natten. Om dagen sitter de på skjulte plasser der det vanligvis er høyere luftfuktighet  enn ellers i rommet.

Formering

Hunnen legger opptil 100 egg, (enkeltvis eller noen få sammen), som regel skjult i sprekker eller i forbindelse med næringsstoffer. Som nyklekte unger er de Ca. 2 mm lange.

Føde

Sølvkre er altetende, og næringen er alle slags stivelse- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel tapetklister m.m. De kan spise døde insekter og også fordøye papirmasse.

Skadeomfang og risiko

Sølvkre kan i noen tilfeller føre til skader i museer og arkiver ved at de gnager seg inn i bøker, frimerkesamlinger m.m.

Sølvkre kan være plagsomme når de opptrer i kjøkken og bad, og reklamasjoner i forbindelse med kjøp av hus og leiligheter har forekommet.

Normalt innebærer ikke aktivitet av sølvkre noen fare. Mange tror at Sølvkre er ensbetydende med fuktskader. Dette er ikke korrekt, selv om de KAN være en indikator på fuktighet. Sølvkre trives der de har tilgang på vann, særlig kjøkken og bad, men også steder som fuktige kjellere, sølete inngangspartier osv.

Bekjempelse og forebygging

Når det avdekkes aktivitet av sølvkre kan det jo være lurt å finne ut om det kan være unaturlig fuktighet enkelte steder. Sjekk i benkeskap med vannrør, sluk og om det er sprekker i gulvbelegg/fliser m.m. Utbedring av eventuelle fuktskader vil hjelpe.

Sølvkre sprer seg lett fra leilighet til leilighet, og det er ingen garanti for at de på et senere tidspunkt ikke dukker opp igjen.

Beste måte å løse problemet i blokker på er å behandle bygget mer helhetlig.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis samtale eller inspeksjon. Ring oss gratis på 800 83 002 eller gå til vår kontaktside.

Gratis døgnservice

ikon-veps

VEPS
Nå er vepsen løs. Bekjempelse fra Kr. 1500,- 
Les mer

Maur i huset? MAUR
Vi hjelper deg. Fra Kr. 2500,-
Les mer
veggedyr 11

VEGGEDYR
Ekle blodsugere. Vi er ekspertisen
Les mer

Kakerlakker KAKERLAKKER
ABS har bred erfaring. Ring oss.
Les mer
teaser_husmus

Mus i huset?
Mus gnager på ledninger. Ring oss nå.
Les mer

artikkel brunrotte

ROTTER I HUSET?
Nå trekker rottene inn.
Les mer